1229 de lei per hectar – vor primi proprietarii terenurilor agricole din raionul Dubăsari

Proprietarii terenurilor agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, vor primi câte 1229 de lei pentru fiecare hectar. O hotărâre în acest sens a fost luată ieri, 16 mai, de către cabinetul de miniștri.

Astfel, pentru susținerea prietarilor din raionul Dubăsari, care nu au avut acces la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, circa 16 mln de lei vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului.

„Sper că acesta este ultimul an când oferim aceste compensații”, a menționat premierul Pavel Filip.

Problema accesului la proprietăți datează pentru fermierii din raionul Dubăsari din luna martie 2014. De atunci, administrația transnistreană i-a obligat pe fermieri și agenții economici din satele: Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă și Roghi, să plătească taxe de chirie pentru terenurile care le aparțin și a refuzat să le recunoască dreptul de proprietate. De atunci Guvernul s-a obligat, pe parcursul acestor ani să acorde unele compensații proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol.

Reamintim faptul că la începutul anului 2013 CtEDO a comunicat Moldovei și Federației Ruse, 8 cereri ce cuprind plângerile unui număr de 1651 proprietari de terenuri agricole, aflate în raionul Dubăsari, precum și 3 societăți agricole comerciale.

Asociația Promo-LEX, în repetate rânduri, a subliniat...

Citește pe zdg.md