„90% din persoanele menționate în Kroll 2, cel mai probabil, nu vor fi investigate”

Potrivit studiului, pentru a da răspuns la toate întrebările legate de principalul furt din sistemul bancar moldovenesc e nevoie de implicarea activă a organelor competente de investigații din Republica Moldova cu atragerea instituțiilor abilitate cu funcții similare de peste hotare. Experții TI-Moldova observă că în ultimul timp poate fi observat caracterul regional al aplicării acelorași scheme/inginerii financiare în țări vecine: Ucraina, Letonia, Rusia, unde apar nume cunoscute de instituții bancare și agenți economici, destinații jurisdicții off-shore, pe fundalul inacțiunii autorităților naționale, scrie Anticorupție.

În raportul publicat, TI-Moldova se referă la declarația premierului Pavel Filip că „90% din aceste nume (ale persoanelor menționate în raportul Kroll) sunt oameni absolut onești,...dar care au fost pur și simplu în acest circuit”. Experții cred că declarațiile premierului ar putea explica, pe de o parte, tărăgănarea publicării raportului Kroll 2 și a investigațiilor care puteau fi pornite în baza primului raport, iar pe de altă parte, ar putea fi interpretate ca o indicație de inacțiune pentru instituțiile de investigație și urmărire pentru viitor.

„Cele «90% din aceste nume», cel mai probabil, nu vor fi investigate, chiar dacă se regăsesc în materialele puse la dispoziția autorităților (BNM) de către compania Kroll în baza documentelor confirmative cole...

Citește pe radiochisinau.md