Angajații din administrația publică locală ar putea să primească salarii mai mari

Angajații din administrația publică locală ar putea să primească salarii mai mari. Deputații Adunării Populare au trimis Parlamentului o inițiativă legislativă în acest sens. Documentul prevede posibilitatea conducerii primăriilor și consiliilor raionale să stabilească mărimea lefurilor pentru angajați, în funcție de posibilitățile bugetelor locale.

În prezent, salariul minim al funcționarului public este de 2.200 de lei. Autorii proiectului propun ca lefurile să fie formate de suma minimă, stabilită de lege, plus adaosul, care nu va putea depăși salariul minim garantat. Angajații primăriilor și consiliilor locale din țara spun că se descurcă greu cu lefurile mici.

"Nu ne descurcăm fără credite. Aceste împrumuturi ne generează datorii și mai mari", a spus funcționarul public de la Primăria Comrat, Eudochia Cerdari.

În plus, salariile sunt disproporționat de mici față de responsabilități, se plâng funcționarii.

"De dimineața până seara vin oameni la mine în birou. Ne ocupăm de proiectele investiționale de care eu sunt responsabil", a spus arhitectul-șef al municipiului Comrat, Maxim Răilean.

"Cred că statul ar trebuie să se preocupe ca tinerii specialiști să rămână în acest domeniu, ca leafa să ajungă pentru chirie, pentru utilități, dar și să rămână ceva în familie", a declarat juristul primăriei Comrat, Inna Caramid.

Potrivit primarului de la Comrat, în bugetul local, anual...

Citește pe publika.md