ANRE tace, consumatorii plătesc. Estimările tarifului la gaze încă nu au fost publicate”

Potrivit experților, ANRE a plasat doar informațiile oferite de ”MoldovaGaz” și nu a făcut publice propriile estimări, așa cum prevede legea. In acest sens, societatea civilă a solicitat Agenției publicarea tuturor informațiilor utilizate la formarea prețului la gaze.

„Înainte de a desfășura ședințele publice să fie publicată poziția agenției. Ca noi să putem să ne expunem pe poziția agenției nu pe solicitarea ”Moldovagaz” ”, a declarat Victor Parlicov, expert în energetică.

„Până la moment, agenția nu a dat niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate, dar metodologia spune clar că devierile sunt o componentă foarte importantă din tarif și, dacă noi vrem să analizăm care urmează a fi noul tarif la gaz, trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate”, a mărturisit Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„În primul rând solicităm o mai mare transparență din partea Agenției. Cum prevede legislația devierile tarifare, toate componentele care intră în calculul tarifului, trebuie să fie publicate”, a spus Sergiu Ungureanu, expert în energetică.

Experții mai spun că trebuie să fie revăzută și metodologia de calcul a pierderilor.

„Noi avem în prezent în tarif inclus circa 4 puncte procentuale de pierderi, comerciale și tehnice, pe când dacă să ne uităm la late țări variază media pe Uniunea Europeană 0,5 – 0,6 procente”, a declarat Victor Parlicov, expert în ene...

Citește pe tv8.md