Banca Mondială: Creșterea economiei globale a revenit la nivelul de dinaintea crizei economice

Creșterea economiei globale va accelera probabil anul acesta, după o evoluție peste așteptări în 2017, fiind pentru prima dată de la criza financiară când PIB-ul mondial operează la potențial deplin, se arată în raportul “Global Economic Prospects”, publicat marți de Banca Mondială (BM), transmit Xinhua, Yonhap și BBC.

Conform prognozei instituției financiare internaționale, economia globală va crește cu 3,1% anul acesta, urmând să încetinească ușor, la 3% în 2019 și la 2,9% în 2020. În estimarea din iunie, BM previziona un avans de 2,9% în 2018.

Banca Mondială estimează că în 2017 creșterea economiei mondiale a fost de 3%, cel mai rapid ritm din 2011 și o redresare semnificativă față de nivelul scăzut de 2,4% înregistrat în 2016, după criza financiară.

“Redresarea extinsă a economiei mondiale este încurajatoare”, a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Economiile avansate ar urma să înregistreze un avans de 2,2%, în timp ce statele în curs de dezvoltare ar urma să urce cu 4,5% anul acesta.

“Creșterea economiilor avansate ar urma să se modereze ușor, la 2,2% în 2018, deoarece băncile centrale renunță gradual la măsurile de relaxare a politicii monetare, iar redresarea investițiilor se stabilizează. Pe piețele emergente și cele în curs de dezvoltare, creșterea se va întări cu 4,5% în 2018, în urma redresării prețurilor la materiile prime”, se arată în raportul ...

Citește pe independent.mdTendințe