Bulgaria a preluat președinția Uniunii Europene

Bulgaria a preluat, pentru jumătate de an, președinția Uniunii Europene. Cu această ocazie, la Sofia a fost organizată o ceremonie la care au participat numeroși demnitari europeni. În stradă, însă, momentul a fost primit cu proteste. Asta pentru că Bulgaria rămâne una dintre cele mai sărace și corupte țări ale blocului comunitar.

După 11 ani de când s-a alăturat blocului comunitar, Bulgaria a preluat pentru prima dată președinția rotativă a Uniunii Europene pentru următoarele șase luni. Cu acest prilej, la Sofia a fost organizată o fastuoasă ceremonie de inaugurare.

La eveniment au participat reprezentanți ai guvernării din Bulgaria, dar și cei mai importanți oficiali europeni, printre care și Donald Tusk, președintele Consiliului European, care a susținut un discurs în limba bulgară.

Totodată, președintele Comisiei Europene s-a folosit de ocazie ca să-și exprime sprijinul pentru aderarea Bulgariei la spațiul Schengen.

Autoritățile de la Sofia au anunțat că în perioada în care vor deține președinția Uniunii Europene, domeniile de interes vor fi piața muncii, creșterea economică și protecția cetățenilor. Totodată, Bulgaria se angajează să aplaneze tensiunile existente între comunitatea europeană, Rusia și Turcia. Pe străzile Sofiei, însă, au avut loc proteste. Manifestanții și-au arătat nemulțumirea față de pensiile prea mici, dar și față de amploarea corupției.

Citește pe jurnal.md