Ce a avut în vedere Președintele Igor Dodon când a vorbit despre o coaliție pro-Moldova

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon fost întrebat: Recent, am auzit o declarație a Dvs. în care vorbeați despre necesitatea unei coaliții pro-Moldova. Se încadrează această idee în politica anti-unionistă?

„Ideea respectivă a fost enunțată puțin în alt context și anume în cel ce ține de soluționarea problemei transnistrene. Spuneam că există premise reale pentru soluționarea acestei probleme după anul 2018, însă pentru aceasta va fi nevoie inclusiv ca la putere în Moldova să fie o forță sau o coaliție de forțe pro-Moldova. Fără aceasta pur și simplu nu vom putea valorifica o oportunitate istorică ce ar putea apărea”, a declarat șeful statului.

Întrebat despre ce oportunitate vorbește, Igor Dodon a spus: „Astăzi, după o perioadă în care am asistat la tensionarea relațiilor, Rusia și Occidentul caută puncte de tangență la nivel internațional pentru a reveni la normalitate. Transnistria ar putea deveni un astfel de punct. Cu atât mai mult că Angela Merkel a obținut un nou mandat de Cancelar Federal al Germaniei, iar Vladimir Putin, cel mai probabil, va obține un nou mandat de Președinte al Rusiei în 2018.

Știm că ambii au un interes aparte pentru problema transnistreană și și-ar dori soluționarea ei, inclusiv reieșind din interesul de a crea un precedent internațional pozitiv într-o lume în care izbucnesc tot mai multe...

Citește pe tribuna.md