Date îngrijorătoare. 300 de milioane de lei este mita din medicină plătită anual de pacienți

300 de milioane de lei este mita din medicină plătită anual de pacienți. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății în cadrul audierilor de la Comisia parlamentară securitate.

Și Centrul Național Anticorupție a raportat situația în urma investigării cazurilor de corupție înregistrare în sistem.

"Ca urmare a examinării petițiilor, plângerilor și apelurilor telefonice, parvenite la linia națională anticorupție, au fost intentate 44 de cauze penale. La fel, a fost indentificată utilizarea unor scheme ilegale în domeniul desfășurării achizițiilor publice din sfera ocrotirii sănătății", a spus vicedirectorul CNA, Lidia Chireoglo.

Deputații din cadrul comisiei spun că vor promova legi pentru ca lupta împotriva corupției din sistem să fie mai eficientă.

"Situația cu înregistrarea medicamentelor, situația cu achizițiile publice, sunt elemente majore, cu impact financiar destul de mare, există elemente de corupție în sistem, s-o numim "corupția mică", a spus deputatul Grupului Popular European, Eugen Carpov.

"Sunt sigur că nu toți medici sunt corupți, nu există pădure fără uscături, dar eu sunt sigur că majoritatea medicilor exercită profesie foarte corect", a spus deputatul PDM, Eugen Nichiforciuc.

Printre măsurile propuse se numără salarizarea echitabilă a medicilor, dar și automatizarea mai multe proceduri.

"Nu exista posibilitatea achitării prin card, întotdeauna trebuie s...

Citește pe publika.md