Donald Trump: Angajamentul SUA față de NATO "rămâne foarte puternic"

Donald Trump: Angajamentul SUA față de NATO "rămâne foarte puternic"
Foto: www.publika.md

Președintele american Donald Trump a dat asigurări joi că angajamentul SUA față de NATO „rămâne foarte puternic”. El a explicat că ar putea retrage SUA din Alianță fără aprobarea Congresului, dar nu este necesar acest lucru, relatează agențiile internaționale de presă.

„NATO este mult mai puternică acum decât cu două zile în urmă”, a declarat Trump în finalul unei sesiuni convocate de urgență la inițiativa sa consacrate bugetului Alianței, pe care a calificat-o drept „fantastică” și încărcată de un „puternic spirit colegial”.

Liderul de la Casa Albă a precizat că în momentul de față este „foarte, foarte mulțumit” pentru că toți aliații au promis să-și majoreze „substanțial” bugetul apărării la niveluri „nemaiîntâlnite”, iar în final obiectivul va fi „chiar ceva mai ridicat” decât cel de 2% din PIB evocat până acum.

„După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creșterea acestui prag”, a menționat el, indicând că „4% este cifra potrivită”.

„Ieri le-am spus că sunt extrem de nemulțumit de ce se întâmplă. Acum suntem foarte mulțumiți”, a insistat Trump, care i-a criticat vehement miercuri pe aliați pentru că nu-și respectă angajamentul de a crește cheltuielile cu apărarea.

„Cred în NATO”, a spus președintele american, adăugând că „nu este necesar” să amenințe cu retragerea din Alianță pentru a convinge statele aliate să-și majoreze aceste cheltuieli, scrie d...

Citește pe publika.md