Donald Tusk, previziuni sumbre pentru viitorul Poloniei în UE

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a lansat o previziune sumbră ce amintește de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. El a avertizat că Executivul conservator aflat la putere – condus de Partidul Lege și Justiție (PiS) – ar putea să încerce să scoată Polonia din Uniunea Europeană dacă fondurile europene oferite acestei țări vor fi afectate de sancțiunile impuse din cauza situației legate de reforma sistemului judiciar.

„Pentru partidul Lege și Justiție, avantajul de a fi în UE se reduce la balanța de plăți, cu ignorarea totală a altor beneficii precum piața comună, ordinea juridică, garantarea securității etc.(…) Îmi pot imagina cu ușurință o situație în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, atunci Guvernul polonez să decidă că este timpul să-i întrebe pe cetățeni dacă mai vor Polonia în UE.

Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-și ia adio de la calitatea de membru”, a declarat Donald Tusk, într-un interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny, potrivit Adevărul.ro.

Citește pe independent.mdTendințe