După SUA, Guatemala își inaugurează noua sa ambasadă la Ierusalim

Astfel, Guatemala este a doua țară care își transferă reprezentanța diplomatică la Ierusalim, punând capăt deceniilor de consens internațional care stabilește ca ambasadele să fie instalate în afara Orașului Sfânt, dat fiind statutul său disputat și persistența conflictului israeliano-palestinian.

„Ați fost întotdeauna printre primii. Ați fost a doua țară care a recunoscut Israelul”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul ceremoniei de deschidere, în prezența președintelui Guatemalei, Jimmy Morales.

Fiica președintelui american, Donald Trump, Ivanka Trump, și secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au dezvelit luni sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim în cadrul ceremoniei la care președintele Trump a promis, într-un mesaj video, că Statele Unite rămân angajate în procesul avansării către un acord de pace între israelieni și palestinieni.

În schimb, purtătorul de cuvânt al președintelui Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a atenționat că relocarea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera și mai multă tensiune și instabilitate în Orientul Mijlociu și a subliniat că după această decizie Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni și palestinieni.

Citește pe tv8.md