„Epoca REMITENȚELOR” este pe sfârșite: „Unica posibilitate de DEZVOLTARE a R. Moldova sunt resursele interne”

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv. În 2017, volumul remiterilor a constituit 1,27 de miliarde de dolari, iar vânzările de valută – 2 miliarde de dolari, sub nivelul încasărilor din exporturi.

Potrivit economistului de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, banii proveniți din remitențe s-au epuizat, iar unica posibilitate de dezvoltare a R. Moldova sunt resursele interne prin atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă și asigurarea veniturilor din interiorul țării.

„În 18 de ani, remiterile moldovenilor, prin canalele oficiale (bănci și sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde de dolari, dar suma se ridică la 27 de miliarde de dolari, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piața valutară în numerar. Discrepanța de 9 milioane de dolari ne arată că acești bani au fost aduși acasă cash de moldovenii care au venit acasă”.

Tot în cei 18 ani, R. Moldova a exportat mărfuri și produse în sumă de 27 de miliarde de dolari. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi. Pentru comparație, încasările cetățenilor provenite din exporturi sunt de patru miliarde de dolari, iar din remitențe...

Citește pe ziarulnational.md