Epoca transferurilor a apus. Veaceslav Ioniță: „Unica soluție este atragerea investițiilor”

În opinia expertului, transferurile de la moldovenii care muncesc peste hotare au schimbat, paradigma economiei naționale. Este vorba de 27 de miliarde de dolari transferați în Moldova numai în perioada 2003-2017: „Remitențele gata s-au terminat. Ele și-au trăit viața lor, ne-au ajutat timp de 18 ani”.

Deși moldovenii au transferat acasă mai mult decât fondul salarial al țării, banii nu au contribuit la dezvoltarea țării, ci s-au întors în străinătate datorită importurilor care au depășit exporturile.

„Tot exportul în această perioadă a fost de 26,9 adică tot de de 27 de miliarde, iar tot fondul de salariu, toate salariile plătite de agenții economici, de Guvern, de primării. Salariul care a fost plătit în această perioadă a fost de 20 de miliarde de dolari cu 7 miliarde mai puțin”, spune Ioniță.

Dacă acești bani ar fi fost investiți, puteau fi create 2,7 milioane de locuri de muncă pentru cetățeni.

„Absolut toată Moldova de două ori putea să fie angajată. În schimb noi am importat bunuri de 60,6 miliarde de dolari. Am importat cu 6,7 milioane mai mult decât am adus”, susține economistul.

Unica soluție este, în opinia expertului, atragerea investițiilor străine și crearea locurilor de muncă. Moldovenii recunosc că au noroc de banii pe care îi primesc de la rudele plecate peste hotare.

„Am rude peste hotare. Sigur că da, dar mă strădui din ceea ce am dar cum să vă zic.. trebu...

Citește pe tv8.md