Europarlamentar: „UE nu a acordat suficientă atenție Moldovei; Marele jaf ne-a trezit, dar era târziu”

În ultima perioadă, cetățenii RM s-au împărțit între cei care susțin aprofundarea relațiilor cu Rusia și cei care își doresc apropierea de Uniunea Europeană. Șeful statului a semnat recent un memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică. Unul dintre factorii care au dus la această fractură în țară este faptul că „UE nu a acordat suficientă atenție Moldovei”. De această părere este europarlamentara Rebecca Harms, noul copreședinte al grupului Parlamentului European care supraveghează țările din Parteneriatul Estic.

Într-un interviu, oficialul UE a declarat că Republica Moldova se confruntă cu obstacole în dezvoltarea sa democratică, în situația în care numărul moldovenilor favorabili relațiilor mai strânse cu Rusia este în creștere. Or, europarlamentarul crede că neglijarea RM de către UE a dus la această situație.

„În primul rând, nu pot să existe garanții pe care să le oferim țărilor din afara sau chiar din interiorul Uniunii Europene. Ce a mers prost? UE nu a acordat suficientă atenție Moldovei. Am fost cu toții îngrijorați de criza din Grecia, de criza euro, au existat multe probleme legate de noi și nu s-a acordat atenție atât cât era necesar țărilor partenere din vecinătate. Marele scandal privind furtul banilor publici ne-a trezit, dar deja era târziu.

Sondajele de opinie arată acum că cetățenii Republicii Moldova sunt nemulțumiți de amploare corupției și d...

Citește pe jurnal.md