Expert: 80% dintre companiile din Republica Moldova duc lipsă de proceduri anticorupție

Economia Republicii Moldova este mică, iar de cele mai multe ori businessul este obligat să-și rezolve problemele prin șpagă pentru a-și ușura activitatea. Lipsa normelor interne anticorupție în companie frânează posibilitatea desfășurării businessului pe alte piețe unde sunt standarde înalte de integritate și etică în afaceri.

Pe de altă parte, implementarea programelor de combatere a corupției va aduce beneficii reputaționale, care îi va permite extinderea afacerilor și peste hotarele țării, în mod special pe piața Uniunii Europene. Este opinia exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Expertul susține că 80,8% din companii nu au elaborat un program de acțiuni cu norme și proceduri speciale anticorupție, 76,5% din companii nu au proceduri prin care să fie prevenită și sancționată mita, 66,1% din agenții economici nu dispun de proceduri prin care să fie prevenite conflictele de interese, iar 72% din companii nu fac cunoscute propriile politici anticorupție potențialilor parteneri de afaceri și nici nu evaluează dacă aceștia au programe anticorupție eficiente.

O soluție pentru combaterea corupției în rândul businessului este elaborarea codului de guvernanță corporativă, care se regăsesc preponderent în companiile mari. Acestea pot fi aplicate și întreprinderilor mici și mijlocii, care pot prelua principiile ...

Citește pe abcnews.md