(Expert) Certificatele de integritate pentru demnitarii aleși este o idee bună, dar pentru aceasta trebuie aplicate STANDARDE DE CALITATE

Introducerea certificatelor de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși, dar și pentru funcționarii din alte categorii, care doresc să ocupe un post de conducere, dar la obținerea lor ar trebui aplicate standarde de calitate, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit expertului, citat de IPN, dacă instituția care emite certificatul nu a trecut toate procedurile ca să fie unanim acceptată, dacă lumea nu are încredere în ea, atunci riscăm să ducem în derizoriu anumite lucruri. Veaceslav Ioniță susține că există un standard care se numește ISO 37000 care trebuie implementat și în Republica Moldova pentru a combate corupția. „Certificarea de integritate este un lucru bun, dar întrebarea este dacă nu cumva, în ajun de alegeri, această idee nu poate să fie înțeleasă ca o posibilitate de intervenție politică?”, afirmă expertul.

Erica Zucec, manager al Rețelei Femeilor pentru Democrație Moldova, a declarat că certificatul de integritate va acorda o valoare suplimentară corectitudinii persoanelor care vor dori să candideze la funcțiile elective și cele de conducere. „Politica din Moldova este considerată una murdară din cauza că cetățenii cred că în politică se implică persoane cu o reputație nefavorabilă”, a spus Erica Zucec.

Potrivit ei, Comisia de la Veneția a recomandat o metodă suplime...

Citește pe abcnews.mdTendințe