Filtru împotriva oponenților? „Certificatul de integritate” de la ANI poate deveni obligatoriu

Cei care vor dori să participe la un concurs public sau candidații care vor să participe la alegeri, vor trebui să dețină un certificat care să le confirme integritatea. În caz contrar, nu vor fi înscriși în cursă.

„Va conține următoarele: informații privind averile și proprietățile confiscate, informații privind incompatibilitățile constate, informații cu privire la conflictele de interese constatate.”, a spus Sergiu Sîrbu, secretar fracțiunea PDM.

Documentul nu va fi însă obligatoriu pentru actualii demnitari. Inițiativa a fost „aprobată” și de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, chiar dacă, potrivit presei, este vizat în mai multe dosare penale deschise în România și Rusia.

„Acesta este unul dintre angajamentele pe care noi, ca partid, ni le-am asumat în lupta împotriva corupției.”, a declarat Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Documentul va fi eliberat de ANI, în cel mult 15 zile. Experții spun că, deși candidații vor obține certificatul de integritate, printre aceștia se pot strecura și cei cu antecedente penale, asta în condițiile în care prezentarea cazierului juridic nu este obligatorie.

„Certificatul de integritate poate fi oferit doar acelor persoane care au ocupat o funcție publică anterior. Însă nu toți candidații care vor participa în alegeri au deținut anterior o funcție publică. ANI nu deține nicio informație și ei vor primi un certificat gol. Chiar dacă, să presupune...

Citește pe tv8.md