Galimard suspendă reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Céline

Editura Galimard a anunțat că va suspenda un proiect controversat al său, reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Louis-Ferdinand Céline, transmite AFP.

"În numele libertății mele de editor și al sensibilității mele privind epoca în care trăiesc, suspend acest proiect, judecând că circumstanțele metodologice și memoriale nu sunt reunite pentru a-l lua în considerare cu seninătate", a declarat Antoine Gallimard, joi, pentru AFP.

Proiectul reeditării pamfletelor antisemite ale lui Céline ("Bagatelles pour un massacre", "L'École des cadavres" și "Les beaux draps") a stârnit un val de indignare, mai ales din partea lui Serge Klarsfeld, președintele asociației Fils et filles de déportés juifs de France (Fii și fiice ale evreilor deportați din Franța).

"Mă simt ușurat. Era o bătălie greu de câștigat, pentru că nu se dădea în fața magistraților, ci a societății", a declarat Klarsfeld pentru AFP.

În decembrie 2017, Gallimard a anunțat că vrea să publice "o ediție critică" a pamfletelor, inspirându-se dintr-un proiect similar al editurii canadiene Éditions 8, care a lansat cartea la Québec, în 2012. Galimard dădea asigurări că volumul va fi însoțit de o analiză a profesorului universitar Régis Tettamanzi și o prefață semnată de scriitorul Pierre Assouline.

Premierul francez Édouard Philippe a declarat pentru publicația Journal du Dimanche că este de părere că acestea erau singurele...

Citește pe jurnal.md