(GRAFIC) 27 de miliarde de dolari au trimis moldovenii din străinătate în 18 ani; „Banii s-au dus pe apa sâmbetei”

Cetățenii moldoveni care lucrează peste hotare au trimis acasă, în ultimii 18 ani, 27 de miliarde de dolari, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. El consideră că toată munca cetățenilor noștri de peste hotare a plecat „pe apa sâmbetei”. Banii cum au intrat în țară așa și au plecat, ba nici nu au ajuns.

Potrivit economistului, asigurarea încasărilor la bugetul de stat s-a bazat, până nu demult în exclusivitate, pe transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate.

„În 18 de ani remiterile moldovenilor prin canalele oficiale (bănci și sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde USD, dar suma se ridică la 27 miliarde USD, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piața valutară în numerar. Discrepanța de 9 milioane USD ne arată că acești bani au fost aduși acasă cash de moldovenii care au venit acasă”, a declarat acesta.

Tot în cei 18 ani, Republica Moldova a exportat mărfuri și produse în sumă de 27 miliarde USD. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi. Pentru comparație, încasările cetățenilor provenite din exporturi sunt de 4 miliarde USD, iar din remitențe 27 miliarde USD. În această perioadă fondul de salariu achitat a fost de 20 miliarde USD cu 7 miliarde mai puțin față de remiteri.

”Observăm că impactul banilor din străinătate este mai mare decât tot salariul achitat p...

Citește pe independent.md