Igor Dodon va bloca inițiativa de redenumire a limbii de stat: “Limba de stat a fost, este și va fi moldovenească”

Igor Dodon va bloca inițiativa de redenumire a limbii de stat: “Limba de stat a fost, este și va fi moldovenească”
Foto: www.moldova.org

Președintele Igor Dodon a declarat pentru Ria Novosti că intenționează să blocheze inițiativa ce prevede ca limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat în Legea Supremă, să fie redenumită în limba română.

Aceasta după ce fracțiunea PLDM a anunțat joi că proiectul privind modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba română va fi trimisă la Curtea Constituțională. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a precizat că proiectul a fost semnat de 34 de deputați.

Pentru ca Parlamentul să examineze acest proiect de modificare a Constituției este necesar de avizul pozitiv al Curții Constituționale, iar ca să intre în vigoare sunt necesare 67 de voturi ale deputaților în Parlament.

” Nu exclud că ei vor iniția procedura. Socialiștii și președintele categoric sunt împotrivă. Am să blochez inițiativa de modificare a limbii de stat”, a spus Dodon.

Președintele Dodon a explicat că pentru procedura respectivă există un termen de șase luni de dezbateri, iar ulterior proiectul va fi transmis în Parlament.

“Sper că nu se vor acumula 67 de voturi în Parlament. Dacă vor vota acest proiect în Parlament, eu nu îl voi promulga. Limba de stat este moldovenească. Aceasta a fost, este și va fi”, a mai spus Dodon.

Precizăm că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență în care este menționată la limba română, prevalează asupra te...

Citește pe moldova.org