Judecătorii de primă instanță ar putea fi aleși direct de către cetățeni

Judecătorii de primă instanță ar putea fi aleși direct de către cetățeni, la fel cum sunt aleși deputații în circumscripții uninominale. Pentru acest lucru este nevoie de modificarea Constituției. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotarâre de Parlament pentru a pune în sarcina Comisiei Juridice a Legislativului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care va fi supus dezbaterilor publice.

Potrivit analiștilor, inițiativa îi va responsabiliza pe judecători și va crește gradul de încredere în procesul de justiție.

"În ultimii doi ani, în acest domeniu noi am făcut mai multe reforme, decât au făcut Guvernele în ani precedenți, inclusiv noi am făcut reformele toate convenite cu partenerii noștri externi. Aceste reforme din domeniul justiției au avut menirea să întărească independența justiției, să facă ca judecătorii să lucreze pentru oameni, așa cum este în țări cu democrații avansate. Cu toate acestea, persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau grupuri de interese ar interveni în actul justiției.

De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care însărcinează comisia juridică a Parlamentului ă elaboreze un proiect lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii de azi înainte să fie aleși de popor", a spus președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Citește pe publika.md