Juncker propune statelor membre UE înființarea unei agenții paneuropene pentru securitate cibernetică

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri că va propune statelor membre UE înființarea unei agenții paneuropene pentru securitate cibernetică, pe fondul sporirii atacurilor online la nivel global, relatează mediafax.

"Atacurile cibernetice sunt uneori mai periculoase pentru stabilitatea democrațiilor și a economiilor decât armele și tancurile. Atacurile cibernetice nu cunosc granițe și nimeni nu este imun. De aceea, astăzi, Comisia propune noi instrumente, inclusiv o Agenție europeană pentru securitate cibernetică, pentru a ne apăra împotriva acestor atacuri", a spus Juncker, în cadrul discursului anual de la Bruxelles despre starea Uniunii Europene.

Președintele Comisiei Europene a precizat că Europa s-a confruntat cu 4.000 de atacuri cibernetice de tip ransomware pe zi în 2016 și că noua agenție ar trebui să "apere" Blocul comunitar împotriva acestor atacuri.

Juncker nu a menționat că UE are deja o agenție care se ocupă de aceste probleme, Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), înființată în 2004.

Citește pe publika.md