Mario Draghi: BCE nu are în prezent planuri pentru emiterea unei monede digitale

Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-și lanseze propriile monede digitale.

Banca Centrală a Suediei (Riksbank) analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumită "e-krona" în decursul următorilor doi ani, în condițiile în care tranzacțiile cu numerar sunt în scădere, a declarat anul trecut viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley.

De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat că în cazul în care Riksbank va decide să emită monedă digitală aceasta nu va înlocui numerarul, ci va servi ca instrument complementar.

"Riksbank va continua să emită bancnote și monede atât timp cât există cerere pentru ele în societate", a precizat viceguvernatorul.

Dar șeful BCE, Mario Draghi, susține că nu este momentul pentru astfel de schimbări în zona euro.

"Banca Centrală Europeană și Eurosistem nu au în prezent planuri privind emiterea unei monede digitale", a afirmat Draghi, într-o scrisoare transmisă unui membru al Parlamentului European.

Șeful BCE a adăugat că tehnologiile "necesită dezvoltări substanțiale și nu există o necesitate concretă pentru emiterea unei monede digitale".

BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede și bancnote revine băncilor centrale naționale.

Guvernele și băncile centrale trebui...

Citește pe radiochisinau.md