Mihail Saakașvili: Nu voi cere azil în Polonia

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, unul dintre liderii cei mai vocali ai opoziției ucrainene, a declarat marți pentru postul de televiziune ucrainean Newsone că în prezent „se află sub protecția poliției poloneze”, adăugând că a informat Ministerul de Interne polonez că nu va cere azil în Polonia.

Întrebat despre posibilitatea extrădării sale din Polonia în Georgia, fostul președinte georgian a minimalizat această eventualitate, susținând că autoritățile de la Tbilisi se tem de el, scrie AgerPres.

„Am spus încă de la început că, dacă s-ar dori extrădarea mea, ar fi fost cerută chiar ieri. Am mai spus că nici Georgia, nici Ucraina nu au acuzații grave împotriva mea”, a subliniat el.

În septembrie, Saakașvili, căruia i-au fost retrase cetățeniile georgiană și ucraineană, a trecut frontiera din Polonia în Ucraina în timpul unei ciocniri între susținătorii săi și autorități.

Poroșenko l-a ajutat pe Saakașvili să devină guvernator al regiunii ucrainene Odesa în 2015. Dar Saakașvili a demisionat un an și jumătate mai târziu, acuzându-l pe Poroșenko de perpetuarea corupției endemice.

Un tribunal din Georgia l-a condamnat recent pe Saakașvili în absență la trei ani de închisoare pentru abuz în funcție în timpul celor două mandate prezidențiale între 2004 și 2013. În Ucraina, el este acuzat că sprijină o organizație criminală într-o încercare eșuată de lovitură de stat împ...

Citește pe realitatea.md