Moldova a primit nota doi la capitolul „Justiție” într-un clasament internațional

Indicele Integrității Publice este un clasament internațional care arată cât de corupte sunt unele domenii de activitate într-un stat. Astfel, în clasamentul general, din cele 109 țări analizate, Moldova se află la mijloc, fiind pe locul 56, cu 6,44 de puncte. Datele mai arată că țara noastră stă prost la capitolul independenței justiției și a presei. De asemenea, un scor slab Moldova a obținut și pe segmentul E-Cetățenie, care vizează posibilitatea cetățenilor de a interacționa cu autoritățile de la distanță, prin internet.

Doar 2,41 puncte, Moldova le-a primit pentru independența Justiție. Prin urmare, a ocupat unul din locurile din coada clasamentului. Având o situație mai proastă decât în țările slab dezvoltate din Africa precum Angola și Burkina Faso. Scorul maxim de 10 puncte la capitolul justiției l-a obținut doar Finlanda, care este urmată de Noua Zeelandă și Norvegia.

„Sunt mai mulți indicatori: Corupția, modul cum – accesul la justiție. Republica Moldova pur și simplu este catastrofală. Avem un fel de nota doi. Indicatorul privind justiția este unul prost la majoritatea țărilor, iar noi am reușit să fim cei mai proști din cei răi”, spune Veaceslav Ioniță, expert „Idis-Viitorul”.

Am solicitat și opinia președintelui CSM, Victor Micu. El a refuzat însă să comenteze raportul. Documentul scoate în evidență și deficiențele la capitolul „presă independentă”. Pe acest seg...

Citește pe tv8.md