NATO cere Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova

Șefii de stat și de Guvern din 29 state membre ale Alianței Nord-Atlantice, au înaintat o Declarație prin care cer Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Prin intermediul acestei Declarații, NATO și-a reafirmat suportul pentru integritatea și suveranitatea țărilor vizate.

Membrii Alianței au mai punctat că mediul de securitate euro-atlantic a devenit mai puțin stabil ca urmare a anexării ilegale a Crimeei, a acțiunilor de destabilizare în Ucraina, a încălcării spațiului aerian al NATO, precum și al nenumăratelor exerciții cu dimensiune nucleară.

„Vedem o Rusie mai insistentă, care a folosit forța împotriva vecinilor Ucrainei, a Georgiei, și care are forțe armate și în Republica Moldova împotriva voinței Guvernului”, a precizat Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Cu o zi înainte de summitul de la Bruxelles, Rusia a criticat politica de extindere a Alianței în Est și sensul organizației, considerând-o un produs al Războiului Rece.

La 11 iulie și Plenul Adunării Parlamentare al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a votat Declarația și rezoluțiile de la Berlin, în care este menționat și conflictul transnistrean. Astfel, OSCE reafirmă necesitarea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o ...

Citește pe zdg.md