Plahotniuc vrea ca aderarea la UE să figureze în Legea Supremă. Munteanu: „Ne pare insuficientă abordarea pe care o realizează PD-ul”

„Am hotărât să inițiem modificarea Constituției, prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”, a declarat Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Democrații au anunțat că pregătesc un proiect în acest sens. Igor Dodon nu a reacționat la această propunere, însă Partidul Socialiștilor a anunțat că va bloca inițiativa în Parlament, declarând că vectorul de aderare la Uniunea Europeană a devenit un „dezastru pentru Moldova”, iar în anii așa-zisei integrări europene, poporul Moldovei a fost sărăcit complet. Pentru schimbarea Legii Supreme este nevoie de 67 de voturi, iar majoritatea parlamentară nu are numărul suficient, astfel că s-ar putea recurge la voturile deputaților liberali sau liberali democrați.

„La această etapă ne pare insuficientă abordarea pe care o realizează PD-ul. Este nevoie pe lângă înserarea sintagmei foarte clare integrarea în Uniunea Europeană să fie amendat și articolul 11 din Constituție, abolită neutralitatea și declarat ca obiectiv primordial pentru R Moldova și integrarea în NATO”, a precizat vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu.

De asemenea, democrații au anunțat că vor schimba legea apărării astfel încât președintele să nu mai poată bloca plecarea militarilor în misiuni din afara țării.

„Să nu mai depindă de instituția prezidențială. În opinia mea, este absolut inadmisibil modul în care do...

Citește pe tv8.md