Polonia a încălcat legislația UE dispunând tăieri în Pădurea milenară Bialowieza

Polonia a încălcat legislația europeană cu privire la protecția faunei și florei dispunând tăieri în Pădurea milenară Bialowieza, a stabilit marți Curtea de Justiție a UE (CJUE), scrie digi24.ro.

Justiția europeană consideră că operațiunile de gestionare forestieră dispuse de Guvernul polonez au „condus în fapt la dispariția unei părți” a acestui sit protejat.

În iulie 2017, Comisia Europeană (CE) a făcut recurs contra Poloniei, deoarece se temea cu privire la integritatea pădurii, clasată drept patrimoniu mondial de UNESCO și sit Natura 2000 de UE.

În Bialowieza, o pădure milenară „de neînlocuit în conservarea biodiversitții” potrivit Unesco, se află habitate naturale ale unor specii de animale și păsări a căror protecție este considerată prioritară.

Guvernul polonez susține însă că operațiunile au ca scop să asigure securitatea în pădure, prin combaterea proliferării unor insecte xilofage, iar astfel ele corespund unei excepții acceptate de legislația europeană.

CJUE reproșează, pe de o parte, Poloniei că nu a procedat, înainte de lansarea tăierilor, la o „evaluare adecvată” a consecințelor asupra habitatelor naturale pe care le adăpostește pădurea, se arată într-un comunicat.

Pe de altă parte, ea deplânge faptul că „hotărârile contestate nu comportă restricții care să țină cont de vârsta arborilor sau a loturilor forestiere”, dar și absența justificării, și consideră astf...

Citește pe publika.md