Pot scăpa basma curată. Confiscarea extinsă, doar pentru averile obținute după 2014

Casele luxoase ale judecătorilor, averile miniștrilor sau mașinile ofițerilor CNA, înscrise pe socri sau alte rude, vor rămâne neatinse dacă au fost dobândite până în 2014. Asta pentru că prevederea, care permite procurorilor să solicite în instanță confiscarea extinsă a bunurilor, a intrat în vigoare acum trei ani, iar legile nu se aplică retroactiv. În plus, pot fi confiscate doar averile care rezultă din infracțiunea incriminată.

„Trebuie să ai un probatoriu suficient pentru a convinge instanța că respectivele bunuri au fost obținute tot ca urmare a unei conduite infracționale de tipul celei pentru care ai obținut condamnarea,” a declarat Laura Ștefan, expert Anticorupție din România.

Iar dacă averea ilicită a fost obținută după 2014, asta nu înseamnă că cei care le dețin vor rămâne cu mâna goală. Procurorii spun că este dificil să aduni probele necesare, în condițiile în care majoritatea funcționarilor au rude peste hotare, iar transferurile sunt făcute în cash.

„De exemplu, dacă este scrisă pe mama soacră sau pe cineva din rude, iar ruda are dovada provenienței acesteia, în percepția societății e că bunul respectiv ar fi aparținut funcționarului, dar noi trebuie să demonstrăm că el aparține, că el îl folosește, că el a investit, că persoana care deține proprietatea nu are surse financiare,” a menționat Viorel Morari, șef Procuratura Anticorupție.

De la includerea preved...

Citește pe tv8.md