Prognoze: 10 riscuri majore cu care se va confrunta lumea în anul 2018

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Ian Bremmer, fondatorul organizației Eurasia Group, specializată pe consultanță în materie de politică internațională, descrie, într-un articol publicat în Times, 10 riscuri majore cu care se va confrunta lumea în anul 2018.

În opinia acestuia, "democrația liberală este astăzi mai puțin legitimă decât oricând după cel De-Al Doilea Război Mondial, iar ordinea mondială se destramă".

"În ultimii 20 de ani în politica internațională au existat mai multe șocuri și situații de criză, se pare însă că în anul 2018 va apărea o situație deosebită, care va presupune o criză neașteptată în plan geopolitic, asemănătoare cu criza financiară din 2008", scrie autorul.

În timp ce la Washington lipsește o politică coordonată și consecventă, guvernul Chinei a revăzut condițiile externe ale existenței țării, a stabilit noi reguli, a elaborat o strategie globală de comerț și investiții mult mai eficientă și utilizează companiile tehnologice chineze pentru promovarea propriilor interese de stat. Beijingul investește și își extinde influența, asigurând că nu se va amesteca în viața politică și economică a țărilor care tind să se apropie de China, se orientează spre ea și o imită.

Mediul global de afaceri trebuie să se adapteze la noile reguli, standarde și metode. În anul 2018 va deveni tot mai probabil un conflict americano-chinez, în special în domeniul comercial.

Citește pe sputnik.md