Stratulat continuă criticile la adresa sistemului medical: „Colegii din Romania râd de câte antibiotice administrăm”

După numeroasele reacții pe care le-a creat după ce a publicat o postare în care critică sistemul de sănătate din Republica Moldova și acuză câteva instituții din capitală că ar pune diagnoze greșite, medicul pediatru Mihai Stratulat vine cu o precizare în care susține că sistemul medical din țara noastră este „învechit, iar prin asta neprietenos și pe alocuri distrugător”.

„Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic! Însă în loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care mai adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG!

Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde să fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize, iar în a 4-a zi, când perioada acută trece și copilul se simte mai bine să fie externat acasă, în caz contrar internat deja în secție cu diagnoza stabilită și bine argumentată.

Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagno...

Citește pe zdg.md