Tusk îl critică aspru pe Trump: Cu asemenea prieteni, chiar nu avem nevoie de dușmani

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a criticat aspru pe Donald Trump, declarând miercuri că președintele american „a scăpat Europa de toate iluziile” odată cu disputa asupra comerțului și retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, cu câteva ore înaintea unei reuniuni a celor 28 de lideri din UE la Sofia.

Uniunea Europeană trebuie să fie unită pentru a face față „unui nou fenomen - atitudinea capricioasă a administrației americane”, a deplâns Tusk, făcând aluzie la deciziile președintelui american privind programul nuclear iranian și comerțul internațional, la care europenii doresc să ofere un răspuns colectiv.

„Uitându-ne la ultimele decizii ale președintelui Trump, am putea spune că, cu asemenea prieteni, chiar nu avem nevoie de dușmani”, a declarat Tusk ironic într-o conferință de presă. „Dar, sincer vorbind, Europa ar trebui să fie recunoscătoare președintelui Trump, deoarece datorită lui am scăpat de toate iluziile”, a comentat fostul prim-ministru polonez, care coordonează întâlnirile la vârf ale șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.

„El ne-a făcut să ne dăm seama că, dacă avem nevoie de o mână de ajutor, va trebui să contăm doar pe noi înșine”, a conchis Donald Tusk, potrivit AgerPres.

Cei 28 se întâlnesc, miercuri seară, la Sofia, pentru un „dineu de lucru”, în ajunul unui summit cu liderii a cinci țări din Balcani (Albania, B...

Citește pe realitatea.md