Un lider de partid face referire la anul 1996, când R. Moldova era în pragul unui război civil: „Astăzi, eu văd o situație care foarte mult seamănă”

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, ex-ministru al Apărării, consideră că „la momentul de față relația dintre Guvern și Președinție se aseamană foarte mult cu o situație care a avut loc în anul 1996”, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru Europa Liberă.

„Noi am trecut printr-o criză foarte profundă în anul 1996, când Ministrul Apărării de atunci, Pavel Creangă, a contestat, inclusiv prim-ministrul, un decret al președintelui Snegur și noi timp de două-trei ore practic de la o situație de coliziune aparent constituțională, eram în pragul unui război civil, când se dădeau comenzi și se ridicau unități, când în mai multe unități militare ofițerii s-au împărțit în două tabere și stăteau cu armele încărcate unul în fața altuia și eu nu știu, doar o responsabilitate enormă a militarilor de atunci, dar și a clasei politice, dar cu mare greu, în timp de trei zile, am reușit să ieșim din criza aceea.

Dar vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că noi am fost atunci în pragul unui război civil. Iată ce înseamnă niște jocuri politice, ignorarea Constituției, ignorarea regulilor, ignorarea acestor practici de balansare a puterii. Astăzi, eu văd o situație care foarte mult seamănă, chiar dacă noi avem suspiciuni foarte întemeiate că jocul acesta este făcut la două mâini. Deci, el este, practic, jucat din interese mai degrabă de ...

Citește pe curentul.md