Veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent se majorează cu peste 26 mln. lei

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018, transmite CURENTUL.

Atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent se majorează cu 26 milioane 481,3 mii de lei și vor constitui 19 miliarde 338 milioane 999,4 mii de lei.

Majorarea cheltuielilor a fost determinată de sporirea numărului beneficiarilor de prestații sociale și a mărimilor medii ale acestora, inclusiv ca urmare a implementării unor etape ale reformei sistemului de pensii. Astfel, cea mai semnificativă majorare vizează realizarea subprogramului privind protecția persoanelor în etate – peste 60 de milioane de lei. Vor crește și sumele alocate pentru protecția socială în legătură cu pierderea întreținătorului (+3,082 milioane de lei), asistența socială a persoanelor cu necesități speciale (+17,93 milioane de lei).

În context, premierul Pavel Filip a menționat că majorarea veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale este un indicator că sistemul începe să se autosusțină. Dacă până acum exista un deficit de 1,3 miliarde de lei, compensat din banii alocați din bugetul de stat, acum acest deficit începe să scadă și este compensat cu veniturile suplimentare din contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale (+294,5 milioan...

Citește pe curentul.md