Vor muncă, dar nu război. Tinerii din Moldova aleg servciul civil în loc de cel militar

Vor muncă, dar nu război. Peste 500 de moldoveni au fost încoporați anul trecut în servciul civil. Tot un fel de armată, doar că fără arme și aplicații militare. În loc de cazarme, tinerii sunt distribuiți în diferite instituții de stat, unde lucrează alături de ceilalți angajați. Diferența este că nu primesc un salariu întreg, 25 la sută din bani fiind direcționați în bugetul statului. Cei mai mulți refuză armata din convingeri religioase sau pacifiste.

Alexandru Popa din Capitală este unul dintre ai. Are 21 de ani, este absolvit de colegi și bucătar de meserie. Pacifist până în măduva oaselor, tânărul a refuzat să ia arma în mâini și a decis să facă serviciul civil la Spitalul Clinic Republican

"Sunt un băiat liniștit și nu îmi place să aplic violență sau armă. Din aceste motive am decis să fac serviciul civil. Ajut pacienții să se deplaseze dintr-o parte în altă. Îmi place tare să-i ajut oamenii, lucrul dat este cu oamenii", a spus Alexandru Popa, locuitor al Capitalei.

Anume convingeri pacifiste devin cel mai des motivul pentru tineri de a alege serviciul civil.

Mai mult de jumătate dintre cetățenii care au ales serviciul civil au făcut-o din convingeri pacifiste. Înca o treime au indicat valori etice. 16 la sută sunt membrii organizațiilor religioase statutul cărora nu le permite îndeplinirea serviciului militar în termen.

Încorporarea în serviciul civil se face de cătr...

Citește pe publika.md