Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția CA Chișinău, după demisiile…

Reacția CA Chișinău, după demisiile în lanț a judecătorilor

Sursa: Curtea de Apel Chișinău/Facebook

Curtea de Apel Chișinău a remis un comunicat de presă, în contextul celor 20 de cereri de demisie depuse de magistrații acestei instanțe. Cererile celor 20 de judecători urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința din 7 mai curent.

Instituția nu comentează demisiile în lanț venite după ce la 12 aprilie curent Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău, astfel magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele.

„Potrivit prevederilor legislației, eliberarea judecătorului din funcție se face prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii motiv din care, toate cererile de demisie se depun la Consiliul Superior al Magistraturii şi nu în adresa instanței de judecată în care judecătorul activează”, se arată în comunicat.

Sursa menționează însă că în cadrul discuțiilor publice ale judecătorilor CA Chișinău cu membrii CSM care a avut loc la 2 februarie 2024, chestiunea legată de fluxul majorat de dosare și lipsa de judecători în cadrul CA Chișinău a fost discutată, fiind anticipată și posibila demisie a multor judecători din instanță.

„În cadrul aceleași ședințe au fost identificate anumite soluții pentru depășirea unei eventuale situații de criză, acestea fiind vociferate în cadrul briefingului de presă susținut la finalul ședinței de președintele interimar al CSM şi președintele interimar al CA Chișinău”, se arată în comunicat.

În ultimele zile, 20 din cei 40 de judecători de la CA Chișinău au depus cereri de demisie din sistem.

Majoritatea magistraților își motivează dorința de a pleca din sistem „din motive personale”. Cererile judecătorilor ar urma să fie examinate săptămâna viitoare de Consiliul Superior al Magistraturii.