30 de ani de la căderea Zidului Berlinului8Foto1Video© zdg.md

30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

, 13 știri, 15 vizualizări

„Cortina de fier” semnifică separarea, într-o primă fază ideologică, iar apoi fizică creată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial între zona de influență sovietică, în estul continentului, și statele din vest. Această barieră s-a prăbușit în 1989 odată cu căderea Zidului Berlinului, notează Agerpres.

În 1961, regimul est-german a obținut acordul Moscovei pentru a ridica Zidul Berlinului, prezentat drept o „baricadă antifascistă”. Zidul se întindea pe o lungime de 155 de kilometri, dintre care 43 scindau orașul în două, de la nord la sud, iar 112 izolau enclava Berlinului de vest de teritoriul Republicii Democrate German (RDG). Era format în cea mai mare parte din beton armat și grilaje metalice.

În mai 1989, Ungaria a hotărât redeschiderea graniței cu Austria, ceea ce a generat prima breșă în Cortina de fier. La 19 august, peste 600 de est-germani aflați în vacanță în Ungaria au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria, cu ocazia unui picnic paneuropean, pentru a fugi în Vest, în primul exod masiv de acest gen din 1961.