Accidentul vascular cerebral – principala cauză de handicap2Foto© unimedia.info

Accidentul vascular cerebral – principala cauză de handicap

, 5 știri, 4 vizualizări

Acesta este principala cauză de handicap pentru populația adultă. 13% dintre pacienți sînt de vîrstă aptă de muncă, iar o treime din victimele accidentului vascular cerebral sînt persoane social active. AVC-ul reprezintă a doua cauză de apariție a demenței, depresiei și cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici. Datele sînt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul Zilei Mondiale de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, marcată anual pe 29 octombrie, transmite IPN.

Potrivit specialiștilor, accidentul vascular cerebral este o problemă de sănătate majoră, cu implicații socio-economice importante, care afectează în special persoanele de vîrste înaintate, însă, cu o frecvență mai mică, aceasta apare și la tineri.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucît intervenția precoce este crucială. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgență la spital.