Acord la Berlin pentru negocieri de formare a unei „mari coaliții”
Foto: www.publika.md

Acord la Berlin pentru negocieri de formare a unei „mari coaliții”

9 știri, 4

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel și Partidul Social-Democrat (SPD) au decis, vineri, să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei „mari coaliții” guvernamentale la Berlin, transmit DPA, Reuters și AFP, citând surse din formațiunile politice implicate în tratative.

Acordul convenit vineri pune capăt perioadei de incertitudine de după alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, arată Agerpres, care preia sursele citate.

O coaliție formată din conservatori și social-democrați pare a fi cea mai bună șansă pentru Angela Merkel de a obține al patrulea mandat de cancelar, după ce eforturile conservatorilor de a forma un guvern alături de Verzi și de liber-democrați au eșuat în noiembrie anul trecut.

Potrivit legislației germane, dacă o majoritate parlamentară nu este formată, președintele va nominaliza un cancelar, care trebuie să treacă de votul parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla după trei runde de vot, șeful statului este obligat de Constituție să organizeze alegeri anticipate.

„Ce ne îngrijorează e puterea obținută de AfD. Odată cu ei, pentru prima dată, va fi un partid de extremă dreapta în Bundestag. E o situație de criză. Desigur, acceptarea unui milion de migranți era aproape destinată să dezbine țara noastră, a fost o povară prea mare. Gestul umanitar de acceptare a fost prost interpretat de acești oameni, iar noi nu am fost capab...

    Citește pe independent.md