Acordul între Guvernele României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjan în domeniul energiei verzi a fost semnat astăzi, 17 decembrie7Foto© publika.md

Acordul între Guvernele României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjan în domeniul energiei verzi a fost semnat astăzi, 17 decembrie

, 10 știri, 11 vizualizări

Acordul prevede construirea unui cablu submarin, în lungime de 1.200 de kilometri. Acesta va transporta energie din Azerbaidjan în România, via Georgia și Marea Neagră, după care în Ungaria și în restul Europei.

La ceremonie au fost prezenți președintele român, Klaus Iohannis și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "În actualul context de securitate, trebuie să cooperăm mai bine și să dăm dovadă de mai multă solidaritate", a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a precizat că acordul este un document crucial și ambițios. „Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între țările noastre, într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi, producția, transportul și comercializarea de energie curată, apoi dezvoltarea unei noi infrastructurii de transmitere, inclusiv un cablu submarin sub Marea Neagră”, a subliniat Klaus Iohannis.