Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte de interconexiune România-Republica Moldova, avizat pozitiv9Foto© gov.md

Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte de interconexiune România-Republica Moldova, avizat pozitiv

, 13 știri, 3 vizualizări

Acordul are drept scop construirea unui sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești. Totodată, Protocolul de amendare modifică unele prevederi ale Acordului de bază în partea ce ține de amplasarea unor apeducte, pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către Părți.

Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și al Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. De asemenea, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R.

Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Executiv și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).