Actorul Grigore Rusu, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafarul, s-a stins din viața© noi.md

Actorul Grigore Rusu, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafarul, s-a stins din viața

, 6 știri, 12 vizualizări

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Biografia actorul Grigore Rusu este evocată într-un necrolog semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și de colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Născut în data de 9 aprilie 1936, în raionul Drochia, Grigore Rusu a absolvit Școala Teatrală „B. Șciukin” de la Moscova în anul 1960, alături de I. Ungureanu, S. I. Șcurea, I. Todorov, D. Caraciobanu, E. Malcoci, V. Izbeșciuc, E. Todorașcu, V. Constantinov, A. Pogolșa, V. Grigoriev, D. Fusu, P. Iațcovschi, I. Gore, N. Doni, N. Vodă-Mocreac – generația care va pune bazele Teatrului pentru Tineret „Luceafărul”.

Timp de 26 de ani, Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul”, interpretând peste 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă și iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12-a noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă” etc. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioul „Moldova-film”, fiind invitat și pentru sonorizarea filmelor, a interpretat rolul lui I. Bodiul în pelicula „Ani și filme” de M. Calic, produsă de studioul cinematografic „M. Gorki”.