Agricultorii își vor putea iriga mai ușor terenurile
Foto: adevarul.ro

Agricultorii își vor putea iriga mai ușor terenurile

7 știri, 5

Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede o serie de modificări la unele acte legislative, inclusiv la Legea apelor. Potrivit proiectului, producătorii agricoli vor avea dreptul să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor.

Anterior nu se permitea montarea instalațiilor mobile de captare a apei în acest scop. De asemenea, a fost redusă lista actelor necesare pentru obținerea autorizației de mediu pentru folosirea apei pentru irigare. Astfel, au fost excluse pașaportul prizei de apă și contractul de transportare și receptare a apelor uzate pentru epurare. Proiectul stabilește ca autorizațiile respective vor fi eliberate în termen maxim de 30 de zile, fără tergiversarea procesului.

Totodată, asociațiile utilizatorilor de apă vor putea primi în folosință gratuită nu doar sisteme de irigare, ci și sisteme de desecare, pentru ca să poată evacua, la necesitate, apa în exces din bazinele acvatice. „Era o problemă și o întrebare pe care o ridicau agricultorii de fiecare dată când aveam întruniri cu ei. Sper foarte mult cu aceste modificări să rezolvăm această problemă. Să înțeleagă toată lumea că lacurile, iazurile din Republica Moldova sunt orientate preponderent și prioritatea ...

    Citește pe gov.md
    Tendințe