Alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate concomitent cu scrutinul prezidențial11Foto1Video© unimedia.info

Alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate concomitent cu scrutinul prezidențial

, 49 știri, 7 vizualizări

Curtea Constituțională va decide astăzi dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. Sesizările au fost depuse la Înalta Curte de către deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco.

Potrivit unui comunicat al CC, solicitarea socialistului, Vasile Bolea, se referă la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni de mandat al Președintelui și organizarea alegerilor parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi. Mai exact, Bolea întreabă Înalta Curte dacă asemenea scrutine pot avea loc în aceeași zi. Și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, vrea să știe dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial anticipat. Asta în cazul în care șeful statului, Igor Dodon, demisionează.

Potrivit deputatului, Constituția nu interzice desfășurarea concomitentă a acestor două scrutine.

Anterior, președintele țării a anunțat că nu-și va da demisia și este convins că deputații coaliției PSRM-PDM nu vor vota pentru suspendarea lui din funcție. Menționăm că data alegerilor prezindențiale a fost stabilită de Parlament pentru 1 noiembrie, la solicitarea deputaților socialiști. Mandatul actualului președinte al țării expiră în 23 decembrie.