Alexandru Oleinic: Petroliștii continuă dezmățul pe piața petrolieră din Republica Moldova continuă.© timpul.md

Alexandru Oleinic: Petroliștii continuă dezmățul pe piața petrolieră din Republica Moldova continuă.

, 5 știri, 12 vizualizări

Nici recenta modificare a Legii privind piața produselor petroliere, nici atenția sporită vizavi de activitatea companiilor petroliere din partea instituției prezidențiale, unor instituții de stat și forțe politice nu-i sperie pe principalii actori de pe piața petrolieră – începând cu luna decembrie 2020 până în prezent benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit de 9(!) ori. La acest capitol cred că suntem campioni nu doar în regiune, dar și în Europa sau chiar în lume!

Și nu trebuie să ne mirăm, deoarece după votarea modificărilor la Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, unde au fost stabilite noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la carburanți, instituțiile regulatorii din țară prea lent se mișcă în procesul elaborării metodologiei noi, pe când unii experți înverșunați, apără înflăcărat interesele companiilor petroliere, criticând dur modificările adoptate, căutând tot felul de argumente care ar împiedica implementarea plafonării, în detrimentul liberii concurențe și interesului cetățenilor.

Într-un final, acest lobbyism a făcut ca în ultimele 6 luni prețul benzinei, în Republica Moldova, să crească cu peste 5(!) lei sau circa 33%.