Amendamentele Rusiei și Turciei cu privire la Transnistria și Găgăuzia, respinse de APCE4Foto© moldova.europalibera.org

Amendamentele Rusiei și Turciei cu privire la Transnistria și Găgăuzia, respinse de APCE

, 6 știri, 9 vizualizări

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins un amendament al Rusiei cu privire la situația trupelor rusești din Transnistria și un amendament al Turciei prin care era prevăzută o autonomie lărgită pentru Găgăuzia, transmite IPN.

Europa Liberă scrie în ediția online că în rezoluția adoptată de APCE la Strasbourg parlamentarii europeni salută demersurile întreprinse de noul guvern de la Chișinău pentru identificarea celor responsabili de utilizarea instituțiilor publice în beneficiul intereselor private, de partid sau de afaceri, în special înființarea mai multor comisii de anchetă de către Parlament.

De asemenea, sursa citată scrie că Adunarea parlamentară a constatat că autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să reformeze sistemul public și politic. „Deși există o dorință presantă de a îndepărta rapid funcționarii de stat care ar fi fost receptivi la influența și presiunea externă, Adunarea subliniază că demersurile legale făcute pentru „deoligarhizarea” țării vor avea efecte pe termen lung și ar trebui, prin urmare, să contribuie la consolidarea instituțiilor statului”, se arată în rezoluție.