Merkel a atras atenția că în chestiunea migrației este în joc însuși destinul UE
Foto: independent.md

Merkel a atras atenția că în chestiunea migrației este în joc însuși destinul UE

6 știri, 2

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția joi că în chestiunea migrației este în joc însuși „destinul” Uniunii Europene, înaintea unui summit european la Bruxelles, unde acest subiect se anunță a fi unul extrem de dificil, relatează AFP, Reuters și dpa.

„Europa se confruntă cu multe provocări, însă cea legată de migrație ar putea decide destinul Uniunii Europene”, a declarat ea în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), făcând apel la soluții „multilaterale”, și nu „unilaterale”, din partea țărilor membre.

În discursul său, Merkel a încercat să răspundă criticilor din rândul aliaților săi, apărându-și decizia din 2015 de a deschide granițele pentru un milion de migranți ca un pas necesar pentru a ajuta statele vecine, dar subliniind că nu mai vrea repetarea situației de atunci.

Ea a făcut apel la semnarea de acorduri pentru găzduirea de refugiați cu țări africane asemănătoare cu înțelegerea convenită de UE cu Turcia. Merkel a spus totodată că, în contextul scăderii numărului de migranți, ar trebui reintroduse controalele mai stricte privind migrația de dinainte de anul 2015.

„Fie gestionăm (această chestiune – n.r.), astfel încât alte state din Africa să fie convinse că suntem ghidați de valori și credem în multilateralism, fie nimeni nu va mai crede în sistemul de valori care ne-a făcut puternici. De aceea este atât de important”, a mai declarat cancelar...

    Citește pe independent.md    Tendințe