Angela Merkel speră să relanseze procesul de pace în Ucraina după alegerile din Rusia
Foto: independent.md

Angela Merkel speră să relanseze procesul de pace în Ucraina după alegerile din Rusia

4 știri, 6

Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat luni speranța privind relansarea procesului de pace în Ucraina după alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 18 martie în Rusia, în condițiile în care acordurile de la Minsk, încheiate sub egida Berlinului și a Parisului, sunt în impas de luni de zile, relatează AFP.

„Vom vedea după alegerile din Rusia de duminică (18 martie) cum vom putea să dăm un nou impuls pentru progrese veritabile în acest proces de la Minsk”, a declarat Merkel într-o conferință de presă la Berlin, cu câteva zile înainte de scrutinul din Rusia, al cărui mare favorit este Vladimir Putin.

„Aștept deja din prima zi a semnării acestor acorduri de la Minsk să ajungem la o încetare a focului care să țină mai mult de 10 zile, este primul obiectiv”, a adăugat Merkel potrivit Agerpres.

Acordurile de la Minsk, semnate pe 12 februarie 2015, sub egida Berlinului și a Parisului, nu au dus niciodată la încheierea conflictului, deoarece Rusia și separatiștii proruși, de o parte, și Ucraina, de cealaltă, se acuză reciproc de exacerbarea tensiunilor.

Kievul și occidentalii acuză, de asemenea, Rusia că îi susține militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte.

O tentativă de a înființa o misiune de „căști albastre” nu a reușit, în pofida unui acord de principiu al părților în conflict și a unor negocieri care au durat luni de zile.

Întrebată în legătură cu o eventuală rid...

    Citește pe independent.md