Astăzi este Ziua internațională a tineretului6Foto© expresul.md

Astăzi este Ziua internațională a tineretului

, 12 știri, o vizualizare

Potrivit ONU (www.un.org), Ziua internațională a tineretului reprezintă un prilej de a sărbători și a integra vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor semnificativă, universală și echitabilă. Marcarea acestei zile va fi reprezentată de o discuție gen podcast, alături de evenimente organizate independent în întreaga lume, care recunosc importanța participării tinerilor la viața și procesele politice, economice și sociale.

La împlinirea a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, la 26 iunie 1945, și cu doar 10 ani înainte ca Agenda 2030 să devină o realitate pentru toți, încrederea în instituțiile publice este erodată. La nivel internațional, pe fundalul unei lumi din ce în ce mai polarizate, sistemul internațional de guvernare suferă în prezent o criză de legitimitate și relevanță.

În special, această criză este înrădăcinată în necesitatea de a consolida capacitatea sistemului internațional de a acționa în concert și de a implementa soluții la provocări și amenințări presante (exemplele includ unele dintre cele mai grave conflicte contemporane și situații de urgență umanitară, precum Siria și Myanmar, sau provocări globale, cum ar fi focarul COVID-19 și schimbările climatice).