Astăzi moldovenii îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile4Foto2Video© zdg.md

Astăzi moldovenii îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile

, 6 știri, o vizualizare

R. Moldova este bogată în tradiții, dar mai ales în sărbători – unele dintre acestea sunt marcate de două ori, în baza a două calendare. Unii cetățeni ai țării noastre sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în baza calendarului gregorian sau „pe stil nou” (pe 25 decembrie și 1 ianuarie), în timp ce alții sărbătoresc pe „stil vechi”, în baza calendarului iulian (pe 7 ianuarie și respectiv, 14 ianuarie).

Sunt și persoane care marchează Crăciunul și venirea noului an de două ori. Toată încurcătură cu sărbători pe stil nou și sărbători pe stil vechi s-a creat din cauza diferenței dintre calendarele iulian și gregorian.

Între calendarul iulian, numit și cel „pe stil vechi” și calendarul oficial, cel gregorian, este o diferență de 13 zile. În esență, Crăciunul este sărbătorit de către creștinii ortodocși pe aceeași dată – Crăciunul pe stil vechi e tot pe 25 decembrie, doar că 25 decembrie iulian coincide cu 7 ianuarie al calendarului gregorian. Pentru a nu trezi confuzii, Biserica nu ne spune că și la noi Crăciunul e pe 25 decembrie, doar că după calendarul iulian, dar se merge pe explicația simplă –  Crăciunul pe stil vechi e pe 7 ianuarie.